Yöt ja päivät kaupoilla

Vuoden alusta kauppojen aukioloaikojen sääntely loppui. Kaupat avaavat ovensa maksaville asiakkaillensa aiemmin, tai sitten ne suljetaan myöhemmin. Iisalmessakin osa kaupoista tarttui tähän mahdollisuuteen. Prisma näyttää olevan tänäänkin auki yhteentoista, mutta Citymarket tuttuun ja turvalliseen tapaan yhdeksään. Miten mahtaa käydä kauppa Parkatilla yhdeksän jälkeen, pitäisiköhän minunkin käydä katsomassa?

Vuoden alussa Iisalmen Sanomissa oli artikkeli siitä, kuinka aukiolon laajennettua Prismassa voi asioida mukavasti vaikka iltavuoron jälkeen, tai jahtimakkarat voi noutaa iltasella aamun erästelyä silmällä pitäen. Esitetyt esimerkit ovat totta, enkä kiellä, etteikö ole mukavaa ja helppoa asioida ja ravata suuressa kaupassa silloin kun itselle parhaiten sopii.

Toisaalta, muistan useita kertoja, kun eräretkelle lähtiessämme olemme koukanneet läheisen huoltoaseman kautta ja napanneet sieltä eväät ja muut tarpeet mukaan. Joskus kananmunien huvetessa iltaleivonnoissa on suunta ollut siihen pieneen kauppaan, joka on ollut vielä auki. Näiden pienten kauppojen myynti on ollut alkuvuoden selvässä laskussa.

Sitä sopii pohtia, mitkä ovatkaan todelliset kustannukset laajentuneille aukioloajoille ja ketkä ne lopulta maksavat? Nykyisessä taloustilanteessa eivät ostosmäärät kasva, eikä evästä uppoa vatsaan sen enempää kuin ennenkään. Usko ostosmäärien kasvuun oli kuitenkin yksi syy vapautettaessa aukioloaikoja.

Jo nyt kilpailu Suomen vähittäistavarakaupassa on niukkaa, varsinkin kun Kesko osti Siwat ja Valintatalot. Lamput ja pakastearkut sammunevat tätä menoa kioskeilta ja huoltamoilta. Väite, että aukioloaikojen vapautuminen on pienten kuolema ja suurten voitto, pitää valitettavasti paikkansa.  Ei kannata muutaman vuoden päästä itkeä, jos huoltamoiden ja pikkukauppojen tarjonta on nykyistäkin rajoittuneempi ja ostoksia kannattaa tehdä vain siinä liikkeessä, mistä saa bonuksia tai plussaa. Tai oikeastaan siinä, joka on jäljellä.

Vaikka kaupan alan oligopoli on ongelma, suurempi huoli minulla on alan työntekijöistä perheineen. On muistettava, että jonkun sitä on kassan takana istuttava, kun ostoskoria täytetään iltamyöhään. Kaupan ala on aina ollut naisvaltainen matalapalkka-ala, jolla työn ja perheen yhteensovittaminen on vaatinut uhrauksia. Entä jos molemmat vanhemmat työskentelevät kaupan alalla, joka sykkii pian 24/7? Pannaanko päivähoitotäditkin pian yötöihin? Ja ennen kaikkea, mitä tämä rytmi tekee lapselle?

En kannata poukkoilevaa politiikkaa ja aukioloaikojen sääntelyn palauttamista. Valinnoilla voi kuitenkin vaikuttaa. Jos kassa ei kilise yhdeksän jälkeen, sulkeutunevat ovet jatkossa aiemmin.

* Teksti on julkaistu Iisalmen Sanomissa 18.3.2016.