Emme odota ihmeitä

Väki vähenee meillä Pohjois-Savossa, mutta miten käy lopulta pitojen? Tätä tutusta sanonnasta johdettua kysymystä olen pohtinut viime aikojen väestöennusteiden ja -trendien myötä. Jos suunta ei muutu, vähenee väki yksistään Pohjois-Savossa vajaalla 20 000 hengellä vuoteen 2040 mennessä. Tahti on siis noin tuhat asukasta vuodessa. 

Ylä-Savo ja Iisalmi eivät ole erillinen saareke, jota trendit eivät koettelisi. Väkiluvun alenemaa vastaan tehdään meillä kovasti töitä. Visionamme Iisalmessa on olla Suomen houkuttelevin seutukaupunki vuonna 2030. Tavoite on täysin saavutettavissa ja Iisalmi sijoittuikin keväällä 2019 tehdyssä seutukaupunkitutkimuksessa sekä veto- että pitovoiman saralla kärkikymmenikköön.  

Kaupunki tekee osansa alueen veto- ja pitovoiman eteen, jotta asumisen, elämisen ja yrittämisen edellytykset ovat kohdillaan. Jo nyt Iisalmessa esimerkiksi koululaiset saavat keskimääräistä enemmän opetusta, ja pyrimme muutenkin rakentamaan lapsimyönteistä ilmapiiriä. Vaikka ilmapiiri on suotuisa, ei meillä, kuten ei muuallakaan, lapsia synny entiseen malliin. Kehitystä voi luonnehtia nopeaksi ja dramaattiseksi. 

Yksi syy syntyvyyden alenemaan on muuttuneiden asenteiden lisäksi nuorten epävarmuus tulevasta, mikä muun muassa nostaa ensisynnyttäjien keski-ikää. Millenniaalit ovat varovaista sukupolvea, ja se näkyy myös suhtautumisessa vanhemmuuteen”, pohti tutkimusprofessori Anna Rotkirch 13.10. Helsingin Sanomissa. Eikä tämä tarkoita sitä, etteikö epävarmuutta olisi ennenkin ollut. Nykyaikaa leimaa kuitenkin uudella tavalla pyrkimys elämän eri osa-alueiden optimointiin ennen perheen perustamista.  

Vaikka tasa-arvo ei maassamme ole täydellinen, on Suomessa naisten asema kuitenkin maailman kärkeä. Tästäkin huolimatta syntyvyys alenee meillä jyrkimmin, ja tämä luo paineita erityisesti tulevaisuuden julkiseen talouteen, joka kuntasektorilla jo nyt näyttää sakkaamisen merkkejä. Yksin Pohjois-Savossa tehdään miinusta noin 90 miljoonan euron lottopotin verran, kuten Savon Sanomat 10.10. havainnollisti. 

Vaikka jättipotteja ei Iisalmen seudulle ole hetkeen tullut, ovat alueemme vahvat yritykset olleet suuriakin lottovoittoja parempia osumia seudullemme. Kun huippuyritykset tarjoavat työtä ja toimeentuloa sekä Iisalmen kaupunki tekee parhaansa, että kuntalaisille taataan mahdollisuudet elää ja viihtyä, pitäisi alueellamme olla veto- ja pitovoimaa. Usko ja luotto tulevaisuuteen onkin kova. Kaupungin lokakuussa alkanut markkinointikampanja viestii tätäkin sanomaa. 

Väestöennusteet näyttävät Iisalmenkin osalta karuilta, mutta teemme parhaamme, että ennusteet eivät kävisi toteen. Uskallankin väittää, että meillä pidot paranevat vaikka väkiluku kasvaisikin. Emme odota täällä ihmeitä, me teemme niitä.

* Teksti on julkaistu Iisalmi-lehdessä 1.11.2019.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s