Harva tietää, moni arvaa

Arvostukseni pankkialan ihmisiä kohtaan on noussut viime vuosina. Todelliset ammattilaiset nimittäin jättävät yleensä ennemmin vastaamatta kuin arvaavat oikeaa lukua tai vastausta. Myöhemmin he kyllä palaavat asiaan vastauksen selvitettyään. Jos ei jotain varmaksi tiedä, onkin parempi usein olla hiljaa.

Tarkka ja oikea tieto on nykyaikana kultaakin arvokkaampaa, ja sitäkin on saatavilla, jos osaa etsiä ja olla riittävän kriittinen. Virheellinen tieto tai arvailu voi taas olla mittaamattoman turmiollista ja johtaa arvaamattomiin toimintaketjuihin. Sosiaalisessa mediassa, jonka tapahtumavirroissa kohtuuttomasti ajelehdimme, sekä oikean että virheellisen tiedon jakaminen on ennennäkemättömän helppoa.

Erityisen harmillista näin korona-aikana on se, että äkkirikastumisen toivossa ryntäileviä kullankaivajia on liikkeellä sosiaalisen median ihmeellisessä maailmassa kuin Lemmenjoella aikoinaan. Valtaosa näistä onnenonkijoista löytää jaettavaksi vain kissankultaa, joka hetken kimalluksen jälkeen osoittautuu täysin arvottomaksi ja mahdollisesti haitalliseksi. Todelliset elinkautistaan suorittavat kullankaivajat jäävät taas itsestään ääntä pitävien nousukkaiden jalkoihin.

Internet on pullollaan itseoppineita virologeja, väestötieteilijöitä ja niin edelleen, jotka pitävät kovaa melua. Parhaimpia ovat kaikkien alojen asiantuntijat, jotka suoltavat eetteriin helposti samaistuttavia ajatuksia ja toimintamalleja siitä, mitä nyt tulisi tehdä. Toki mielipiteensä saa jokainen tuoda ilmi, mutta usein sen myötä paljastaa vain tietämättömyytensä.

Vaikka seuraan aktiivisesti maailman menoa ja terveystaloustieteen koulutuksen saaneena voisin sulatella kimpaleeksi joitain hippusia koronan hoidosta järjestelmätasolla, en sitä tee. En lopulta tiedä aiheesta juuri mitään, ja on parempi jättää asian puntarointi ammattilaisten harteille. Samoin jätän monimutkaisemmat laskutoimitukset talouden luvuissa muiden laskettaviksi.

Suomi on maailman ehkä vähiten epäonnistunut yhteiskunta, ja sellaisena se säilyy tämänkin kriisin jälkeen. Hallituksemme tekee parhaansa, että kriisi selätetään mahdollisimman hyvin. Itse luotan viranomaisten arviointikykyyn ja siihen, että toteutettavat toimenpiteet ovat ja tulevat olemaan riittäviä tilanteen edetessä.

Kaikkea vastuuta ei kuitenkaan voi nyt heittää muiden harteille, sillä jokaisella meistä on vastuu pitää huolta itsestään ja lähimmäisistään. Huolenpito tapahtuu nyt parhaiten pysymällä kotona, noudattamalla viranomaisohjeita ja jättämällä spekulointi asiantuntijoille.

* Teksti on julkaistu Iisalmen Sanomissa 7.4.2020.