Koronasta ilmastonmuutokseen

Joulunpyhinä eräs Ruotsissa opiskeleva kaverini kyläili Iisalmessa asianmukaiset karanteenit läpikäytyään, ja sain kuulla havaintoja Ruotsin tavasta hoitaa koronakriisiä.

Ruotsissa ollessaan kaverini kohtasi suoraa välinpitämättömyyttä koronan uhkaa kohtaan. Edellisen päivän kuumeilu ei ollut estänyt toista opiskelijaa osallistumasta illanviettoon ja tervehtimästä keskieurooppalaisen lämpimästi muuta väkeä. Tilanteeseen vastuullisesti suhtautuvaa suomalaista oli pitkin syksyä pidetty outona. Uutisistakin olemme saaneet seurata, kuinka elämä Ruotsissa on ollut varsin huoletonta, ja lopputulema tämän mukainen.

Tällä viikolla YLE esitti ohjelman Korona Ruotsissa (14.1.), jossa käytiin läpi Ruotsin koronatoimia ja mm. kuolleisuutta. Ruotsin reilun kymmenen miljoonan väestöstä jo yli 10 000 on kuollut koronaan. Suomen reilusta viiden miljoonan väestöstä oli koronaan kuollut tätä kirjoittaessa 618 ihmistä, joten Ruotsissa koronakuolleisuus on ollut väestöön suhteutettuna yhdeksänkertainen Suomeen verrattuna. Hyväntahtoiset kehotukset eivät siis ole pelastaneet Ruotsia, missä yhteiskunta on pidetty avoimempana naapureihin verrattuna.

Toki Suomen ratkaisuistakin voi olla aiheesta montaa mieltä, mutta vahvat suositukset ja määräykset ovat kuitenkin selvästi johtaneet naapurimaata parempaan lopputulokseen. Kädenlämpöiset suositukset eivät ole purreet Ruotsissa, mikä on tärkeä oppi pohtiessamme toista globaalia kriisiä, ilmastonmuutosta.

Toivoa lumisista ja kylmistä talvista meillä vielä on, kun suhtaudumme riittävällä vakavuudella ilmastonmuutokseen ja otamme oikein mitoitetut toimet käyttöön. Toivoa luo myös Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas, joka toteaa (YLE 12.1.), kuinka kaikkien ei tarvitse kuitenkaan elää Linkolan tavoin. Tarvitsemme sekä ison mittakaavan poliittisia linjauksia että arkeen liittyviä tekoja, jotka koskettavat niin liikkumista, asumista kuin kuluttamistakin.

Kaikkien ei siis tarvitse ryhtyä vegaaneiksi tai luopua kokonaan autoilusta. Vaikkapa härkäpavusta saa kuitenkin oivan kotimaisen proteiinilähteen muiden rinnalle, ja autoilun tarpeellisuutta voi pohtia muutaman kilometrin työmatkoilla. Molemmat muutokset näkyvät positiivisesti myös lompakossa, rahasta kun se aina tuntuu olevan kiinni.

Lopulta suomalainen kyllä tottelee ja hyväksyy myös määräykset vaikka hieman hammasta purren, kun ne ovat perusteltuja ja oikein suhteutettuja. Oleellista on saada ihmiset vakuuttumaan toimintatapojen muuttamisen välttämättömyydestä sekä siitä, miten omat toimet vaikuttavat uhkan torjuntaan nyt ja tulevien sukupolvien kohdalla.

Tämän korona-aika on meille jo osoittanut.

Teksti on julkaistu Iisalmen Sanomissa 17.1.2021.