Hetkeen keskittyen vailla sosiaalista mediaa

Olin alkuvuodesta aikeissani kirjoittaa sosiaalisen median vallasta ihmismieleen, mutta teksti jäi pöytälaatikkoon, kun pohdinkin yhteisiä toimia ilmaston eteen. Ajankohtaisena aiheena sosiaalinen media ei kuitenkaan ole minnekään kadonnut ja näin kesän tulevia kokemuksia odottaessa on aiheen pariin hyvä palata.

Jätin viime kesän päätteeksi sosiaalisen median alustat yhtä poikkeusta lukuun ottamatta pois käytöstä. Sekin alusta, jossa profiili on yhä olemassa, avautuu omalle näytölleni noin kerran pari kuukaudessa – politiikanteon vuoksi. Ruutuaika on vähentynyt huomattavasti, enkä koe edes jääneeni mistään paitsi.

Esimerkiksi luotettavaa uutissisältöä saa parhaiten luotetuista ja riippumattomista lähteistä, kuin aiheeseen hurahtaneilta kommentaattoreilta, jotka voivat toimia tahallaan tai tahattomasti valheiden levittäjinä. Toki oikeita asiantuntijoita seuraamalla pääsee monesti eri aihepiirien tarkastelussa aina syvemmälle. Venäjän sotiessa Ukrainassa näemme, miten sosiaalisella mediallakin on propagandassakin vankka sija.

Olen aiemminkin pitänyt lyhyempiä tai pidempiä sosiaalisen median taukoja lähinnä loma-aikoina, kun akkua on ollut syytä säästää viettäessäni aikoja tiettömien taipaleiden takana. Viime kesällä Lapista palatessani ajatus pidemmästä tauosta kasvoi mielessäni ja elokuussa 2021 lähtivät useat profiilit poistoon.

Lopulta irrottautuminen sosiaalisesta mediasta oli helppoa, kun aihetta oli pohtinut eri näkökumista. Kahtena päällimmäisenä tekijänä lähtöön olivat oma aika kokemuksineen sekä sosiaalisen median taustayhtiöiden intressit. Yhtiöt eivät nimittäin ole mitään hyväntekeväisyysjärjestöjä, jotka tarjoavat leppoisan alustan rupattelulle. Tosiasiassa Naamakirjojen ja vastaavien algoritmit raksuttavat ihmisten tileilleen syöttämillä tiedoilla ja verkostoilla lähinnä dollareita yhtiöiden kirstuihin.

Pohdin myös sitä, kuinka paljon paremmin pystyn keskittymään hetkeen ja tilanteisiin, kun niissä ei ole häiriötekijänä älypuhelin suodattimineen. Tämä huomio pätee erityisesti sosiaalisen median alustoihin, joissa pääpainossa on kuvien jakaminen.

Ainakin itse olen saanut useasta hetkestä enemmän irti, kun älypuhelimen ruudun sijaan olen saanut keskittyä hetkeen.

* Teksti on julkaistu Iisalmen Sanomiassa 7.6.2022.

Advertisement