Kentällä ja kentän laidalla

Olen kiinnostunut jalkapallon seuraamisesta vasta viime vuosina, vaikka onhan kaveriporukoissa jalkapalloa tullut pelattua monet lapsuuden ja nuoruuden kesät. Enkä ole joukossa ainoa, joka jalkapalloa jossain muodossa pelaa tai seuraa, sillä onhan jalkapallo maailman suosituin urheilulaji. Yksi syy tälle lienee se, että jalkapallo on pelitaktisista monimutkaisuuksista huolimatta helppo laji aloittaa ja alkuun pääsee pallolla ja parilla pelikaverilla. 

Kun muualla Euroopan sarjoissa vietetään jalkapallon kannalta kesätaukoa, täyttyvät meillä Suomessa kentät ja kentän laidat, kun pelaajat kannustusjoukkoineen pääsevät nauttimaan lajista. Vaikka katse itse kullakin on nyt kotimaan kentillä, voi pelatusta kaudesta Euroopassa tehdä ainakin yhden noston. Eurooppa-liigan finaalissa pelasi Suomen Glen Kamara, jonka joukkue Glasgow Rangers koki lopulta harmillisesti tiukan tappion Frankfurtille rangaistuspotkukilpailussa. Peliaikaa finaalissa tuli hänelle ennen vaihtoa täyteen 90 minuuttia. Vaikka voittoa ei tullut, on Kamara on yksi harvoista suomalaisista, jotka ovat ikinä pelanneet Euro-finaalissa. Kun jalkapalloa taitaa, voi päästä pitkälle.

Jalkapallon kansainvälinen rytmitys mahdollistaa suomalaisittain katsottuna sen, että jalkapalloa voi seurata ympäri vuoden ja nyt ovat käsillä pelaamisen ja harrastamisen huippuajat meillä Iisalmessakin. Iisalmessa PAVE on liikuttanut väkeä ja erityisesti pelannut jalkapalloa jo lähes 75 vuotta. Tänä vuonna miesten edustusjoukkue pelaa Nelosessa ja lapsia ja nuoria liikuttaa harrastejalkapallo sekä perhefutis. Viime vuonna PAVEssa oli reilut 140 Palloliiton pelipassin omistavaa jalkapallon harrastajaa.

Erityisen tärkeänä näen sen, että harrastamaan pääsee matalalla kynnyksellä ilman tarvetta kisata – myös tukijoukkoja aktivoiden. Niin harrastejalkapallo kuin perhefutiskin omat omiaan kannustamaan pelaamaan ja nauttimaan jalkapalloilun riemuista, mihin Iisalmi kaupunkina pyrkii tarjoamaan mahdollisimman hyvät puitteet. Yhteistyö jalkapalloseurojen kanssa toimii kaupungin näkökulmasta myös erittäin hyvin.

Jalkapallo on paljon muutakin kuin kentällä pallon perässä juoksemista ja maalin tekoa. Parhaimmillaan se voi olla elämäntapa, johon kuuluu pelaaminen, talkootyö ja jalkapallon seuraaminen. On jokaisen omasta kiinnostuksesta kiinni, millaisella kulmalla jalkapalloa seuraa tai sitä pitää hallussa. Sekin on toki mainittava, että jalkapalloa ei ole ilman jokaista edellä mainittua kokonaisuutta. Tuki- ja talkoojoukkoja tarvitaan, jotta pelaaminen ja peliuralla mahdollinen eteneminen mahdollistuvat ja seuraajat tuovat massaa pelien ympärille kentän laidoilla ja kotikatsomoissa.

Jokainen seuratoimija PAVEssa ansaitseekin kiitoksen siitä, että itse pelaaminen on mahdollista. Iisalmen kaupungin puolesta haluan kiittää ja toivottaa menestystä kentillä sekä tarmoa jokaiselle seuratoimijalle hienon lajin parissa.

* Teksti on julkaistu Pallistissa 8.6.2022.